
Ηλίας Ρουσσάκης
DipWSET - Tutor of WSPC Wine School
Ο Ηλίας Ρουσσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Φοίτησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδικότητα στην Αμπελουργία και εκπόνησε ερευνητική εργασία στο ριζικό σύστημα της αμπέλου. Συνέχισε για μεταπτυχιακό δίπλωμα στο SupAgro Montpellier και στην ENITA de Bordeaux, με υποτροφία του γαλλικού κράτους και απόκτησε παράλληλα και το πτυχίο Οινολόγου του γαλλικού κράτους, DNO.
Το 2022 αποφοίτησε από το WSET Diploma, την εκπαιδευτική κορωνίδα του WSPC με μόλις 75 αποφοίτους στην Ελλάδα. Για την υψηλότερη επίδοση του στην εξέταση της Αμπελουργίας & Οινολογίας, το 2024, του απονεμήθηκε η Τιμητική Υποτροφία «Δρ. Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα, Hon DipWSET».
Εργάστηκε στο Montagne St Emillion, στη Σαντορίνη (κτήμα Σιγάλα και Οινοποιείο Χατζηδάκη), στην Τήνο (Τ-Oinos). Συνετέλεσε καθοριστικά στην ίδρυση του οινοποιείου «Αμπελώνες Βασάλτης» στη Σαντορίνη, όπου και απασχολήθηκε ως υπεύθυνος παραγωγής για μια δεκαετία.
Από το 2013, συμβουλεύει οινοποιητικές μονάδες στην Τήνο, Πάρο, Κώ, Νάξο, Σύρο και Τροιζήνα σε θέματα διαχείρισης αμπελώνα, οινοποίησης και στρατηγικού σχεδιασμού.
Από το 2024 συνεργάζεται με το WSPC ως εισηγητής, στην εκπαιδευτική ενότητα των κρασιών.
Έχει συμμετάσχει σε ρυθμιστικές επιτροπές του οίνου ΠΟΠ Σαντορίνη, σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών και ως αρθρογράφος σε έντυπα του οινικού κλάδου.
Ζει στην Αθήνα με την οικογένεια του.